Proof of Concept (Kavram Kanıtı) Nedir?

Batuhan Akpunar
4 min readJan 30, 2023

--

İÇİNDEKİLER
— Proof of Concept (Kavram Kanıtı) Nedir?
— Proof of Concept’in Avantajları Nelerdir?
— MVP, Prototip ve PoC Arasındaki Fark Nedir?

2008'de Satoshi Nakamoto, Bitcoin’in teknik bir incelemesini yayınladı. Merkezi olmayan bir çevrimiçi para birimi fikrini ortaya attı ve potansiyel bir çözüm önerdi. Blockchain’in ne yapacağını ve Bitcoin’in topluma nasıl fayda sağlayabileceğini ayrıntılı olarak açıkladı. Bu kamuya açık bildirinin dünya çapında benimsenmesi sayesinde, bugün bir ödeme aracı ve ticaret malı olarak kullanılmaktadır. Satoshi Nakamoto’nun ortaya koyduğu bu konsept ile tamamen yeni bir endüstri yarattığını söyleyebiliriz.

Proof of Concept (Kavram Kanıtı) Nedir?

Bir fikri ticari bir ürüne dönüştürme riskini ve maliyetini üstlenmeden önce, her firmanın atması gereken çok önemli bir adım vardır. Buna Proof of Concept yani “kavram kanıtı” denir.

PoC, “bu fikir uygulanabilir mi?” veya “bu fikir geliştirmeye değer mi?” sorularına cevap vermeyi amaçlar. Ayrıca, PoC projeyi anlatmak için güçlü bir araçtır çünkü görsel bir örnek sunar ve projenin gerçek hayatta nasıl işleyeceğini gösterir.

Proof of Concept’in Avantajları Nelerdir?

Pazara girme hevesiyle birçok firma PoC sürecini tamamen atlıyor ve doğrudan MVP aşamasına geçiyor. Bu büyük bir hata. Bir PoC geliştirmek için zaman ve kaynak ayırmak, geliştirme sürecinin önemli bir parçasıdır.

İş fikrinizi bir PoC ile test etmek için bir plan yaparken, öncelikle hedeflerinizin ne olduğunu düşünmeniz ve projeniz için başarı kriterlerini tanımlamanız gerekir.

Fikrin Doğrulanması

Bir POC’nin birincil amacı, bir fikrin pazarlanabilir, karlı bir ürün olarak gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini test etmektir. Pazarda bir ihtiyaç veya boşluk var mı? Potansiyel müşteri tabanı kimdir? Karlı bir yatırım mı? ROI pozitif olacak mı? Kısaca attığımız taş kuşu ürkütecek mi? Cevap hayır ise, doğrudan geliştirmeye atlayarak boşa gidecek olan zaman, çaba ve paradan tasarruf etmiş olursunuz.

Yatırımcıları Kazanma

Her yatırımcı kar getirecek bir işi desteklediklerini bilmek ister. İşte bu noktada PoC, proje fikrinin finansal olarak sağlam olduğunun ve arkasındaki ekibin onu bir sonraki aşamaya taşımak ve çalışmasını sağlamak için her şeyi araştırdığını ve planladığını kanıtlar.

Fikri Hayata Geçirmeden Önce Potansiyel Sorunları Görme

Projeye başlamadan önce ortaya çıkabilecek sorunların ve engellerin net bir resmini sağladığından, POC kullanılarak olası zorluklar ele alınabilir. Projenin geliştirme veya pazarlama aşaması olsun, POC her türlü soruna yönelik çözümlerin belirlenmesine, risklerin vurgulanmasına ve olası zorluklara karşı hazırlık yapılmasına yardımcı olabilir. Bu da ürünün daha iyi anlaşılması anlamına gelir.

Maliyet Tahminleri

Bir PoC tamamlamak, size nihai projenin genel maliyetleri hakkında net bir fikir verecektir. Bu süreçte gizli maliyetleri ortaya çıkarabilir veya ana proje başladıktan sonra tasarruf etmenin yeni yollarını bulabilirsiniz.

Birçok farklı PoC oluşturma ihtiyacı olabilir. Bunlar arasında daha önce denenmemiş bir çözümün potansiyel kullanıcılar tarafından nasıl karşılanacağından yeni bir oyun konseptinin benimsenmesine veya pazardaki benzer bir çözümün daha niş bir versiyonunu oluşturmaya kadar temellendirilebilir.

Etsy’nin yaptığı çözümü inceleyelim. eBay’in ne kadar iyi performans gösterdiğini gözlemleyen Etsy, bu konsepti küçük işletmeler (butik mağaza, zanaatkar, bireysel satıcı vb.) odaklı benzer bir site kurmaya karar vererek başlattı. Gözlem yoluyla doğrulama yaparak belki de en basit PoC örneğini uygulayarak başarılı oldu.

PoC, sadece yazılım geliştirmede değil bir çok farklı sektörde de kullanılmaktadır. Örneğin Pixar, yeni ve daha önce denenmemiş animasyon tekniklerini (hareketli kıyafetler, yüz ifadeleri vb.) kullanarak “Geri’s Game” adında bir kısa film oluşturmuş ve geri dönüşleri incelemiştir. Daha sonra bu teknikleri Toy Story 2 ve Finding Nemo filmlerinde kullanmıştır.

MVP, Prototip ve PoC Arasındaki Fark Nedir?

Birçok start-up bir PoC ile uğraşıp uğraşmamaları gerektiğini sorguluyor. Doğrudan bir MVP ile başlamak istiyorlar. Fakat bir MVP önemli bir sermaye yatırımı gerektirir. Türkiye şartlarında yıllık en az 20K$ bir maliyet gerektirecek ve %90 başarısız olabilecek bir girişimin parçası olabilecek bir şeye yatarım yapmadan önce bir PoC oluşturmak, pazar talebini ve ürün fizibilitesini hızlı ve çok düşük bir maliyetle doğrulayarak başlangıç riskini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir.

PoC fikirlerle ilgilidir, dolayısıyla asıl mesele, teklifin beklendiği gibi çalışıp çalışmayacağını belirlemektir.

PoC, yalnızca bir ürün kavramının hem işlevsel hem de daha fazla geliştirilebilir olduğunu göstermek için kullanılır.

Prototip bir ürünün nasıl kullanılacağını gösterirken, PoC bir ürün fikrinin uygulanabilir olduğunu gösterir.

MVP ise, temel işlevselliğe sahip bir ürünün erken bir sürümüdür. Bir MVP yayınlamanın temel amacı, ürün hakkında kullanıcı geri bildirimi almaktır. Bu geri bildirimlere göre ürün geliştirilebilir ve yeni özellikler eklenebilir.

Özetlemek gerekirse; PoC ürünün uygulanabilir olduğunu gösterir, prototip üretimin nasıl yapılacağını gösterir, MVP ilk kullanıcıların geliştirmenin önceki aşamalarında gözden kaçan sorunları tespit edebilmesi için pazarı sorgular.

PoC, uzun vadede karşılaşabileceğiniz basit ama temel sorunları ele alır ve çoğu girişimin mücadele ettiği ana soruları yanıtlar.

  • İnsanlar bu ürünü gerçekten istiyor mu?
  • Kârlı olacak mı?
  • Yatırımcıları çekebilir mi?
  • Ürünün gelişimini engelleyecek bir sorun var mı?

Ve son olarak, çalışan bir prototip ve daha sonra MVP oluşturmak için PoC değerlendirmenizi bir temel olarak kullanabilirsiniz.

--

--