Bölüm 4: Product Backlog (Ürün İş Listesi) Nedir? 💾
Product Backlog (Ürün İş Listesi) Nedir? 💾🤔
Product Backlog (Ürün İş Listesi), üründe ihtiyaç duyulan her şeyin sıralandığı tek listedir. Bir Product Backlog asla tam olarak bitmiş (hazır) değildir. Başlarda ilk bilinen ve en iyi anlaşılan gereksinimleri içerir. Ürün ve içinde kullanılacağı ortam değiştikçe Product Backlog da değişir. Product Backlog aynı zamanda dinamiktir; ürünün kullanışlı, rekabetçi ve faydalı olabilmesi için neye ihtiyaç duyduğunu belirlemek amacıyla sürekli değişir.
Product Owner paydaşlardan istekleri toplar ve bir “wishlist” oluşturur. Daha sonra bu istekler, kategorize edilir ve uygun şekilde kaydedilmek üzere değerlendirilir. Product Backlog’a kaydedilen her bir kaleme “Product Backlog Item (PBI) veya Türkçe adı ile “Ürün Gereksinim Maddesi” denir. Product Owner, Product Backlog’u yönetmekle sorumlu olan tek kişidir. Listenin yönetimi şunları içerir:
- Product Backlog Item’larını (kalemleri) açıkça ifade etmek
- Product Backlog’daki kalemleri, hedefleri ve görevleri en iyi şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak şekilde sıralamak
- Developer Team’in ortaya koyduğu işin değerini en üst seviyeye çıkarmak
- Product Backlog’un herkes için görünür, şeffaf ve anlaşılır olmasını, Scrum Takımının ele alacağı sonraki işleri göstermesini sağlamak
- Developer Team’in Product Backlog’daki itemları gerektiği kadar anlamasını sağlamak
Product Owner, yukarıdaki işleri kendisi yapabilir veya Developer Team’den talep edebilir. Ancak sorumluluk her zaman Product Owner’dadır. Aynı zamanda Product Backlog’un sürekli güncel tutulması gerektiği için, ekipten Product Backlog Refinement toplantıları düzenlemesini isteyebilir ve bu toplantıların yönetir.
Product Backlog’un içinde farklı türde kalemler bulunur. Gelin bunları tek tek açıklayalım:
Çoğu PBI, kullanıcı ve müşteri için somut değeri olan özellikler ve işlevsel öğeleridir. Bunlar genellikle User Story olarak yazılır. PBI’ın diğer öğeleri ise, bugs, technical improvements, knowledge-acquisition works (expert jugments) ve Product Owner’ın değerli gördüğü diğer işleri içerir.
Initiatives/Themes:
Bir yol haritasını oluşturan her bir milestone’a (kilometre taşı) denir. Yol haritası, bir ürünün zaman içinde nasıl geliştiğine ilişkin bir eylem planıdır. Yol haritaları, Product Manager tarafından oluşturulur ve Product Owner tarafından uygulanır. Ürün özelliklerinin ne zaman kullanılabilir olacağını (Release Date) içerir. Bir yol haritası oluştururken; pazar yönelimleri, organizasyon hedefleri, engineering kısıtlamaları gibi etkenleri dikkate alır. Bu faktörler iyi anlaşıldıktan sonra, bir yol haritasında milestone olarak ifade edilirler. Aşağıdaki talep Initiatives/Themes için net bir örnek olabilir. 🤗
Bir e-ticaret sitemiz var ve sonraki yılın ilk çeyreğine kadar sitemize “”Sadakat Programı”” eklemek
Epics:
Yapılması planlanan bir veya birden fazla yeni fonksiyonların veya özelliklerin gruplanmasıdır. Birkaç User Story’e bölünebilen büyük yapılardır. Bir önceki örneğimiz olan “Sadakat Programı” üzerinden devam edelim. Aşağıdaki istekler iki ayrı Epic olarak kaydedilebilir.
**Promosyon (Promotion Code) Mekanizmasının Oluşturulması**
**Özel Fırsatlar (Special Offers) Mekanizmasının Oluşturulması**
User Stories:
Ürünün kullanıcısının veya müşterinin bakış açısından anlatılan bir özelliğin kısa ve basit tanımlarıdır. Örneğimizde, pazarlama biriminden ürünü kullanacak bir paydaş talebini şu şekilde iletsin:
<<Pazarlama ekibi olarak, promosyon kodlarının kategori bazlı üretilmesini istiyoruz, böylece hedef kitlesinden daha isabetli geri dönüşler alabiliriz.>>
Tasks / SubTasks:
User Story’ler daha kolay yönetilebilmesi için küçük birimlere bölünür. Bölme işlemi Development Team tarafından Sprint Zero, Sprint Planning veya Backlog Refinement toplantılarında gerçekleştirilebilir. ⚡ Pazarlama ekibinin bir önceki örnekte istediği işi bir kaç Task’a bölelim.
//Promosyon kodlarının üretilmesinin kontrol paneli üzerinden gerçekleştirilmesi//
//Promosyon kodu kullanımının bağlı olduğu şartların belirlenmesi (yasal şartlar, indirimli ürünler, kategoriler vb.)//
User Story’lerin içeriği ile ilgili bilinmesi gereken bir kaç kavram daha var.
Gelin biraz daha detaylı inceleyelim. 🟨😎
Bölüm 5: User Story (Kullanıcı Hikayeleri) Nedir? 📝 ↪
Bir önceki bölüme göz atmak ister misiniz?
Bölüm 3: Sprint Zero Nedir, Ne Zaman Yapılır? ✊ ↩